Hoe onderhoud ik mijn keramieke kunstbeeldjes?

Keramiek is een tijdloos materiaal dat veel gebruikt wordt voor kunstwerken en een verfijnde uitstraling aan je interieur toevoegt. Keramische kunstwerken vereisen echter wel grondig onderhoud. In deze blog gaan we daarom dieper in op het onderhouden van je keramieken beeld en hoe je deze schoon kan houden.

Onderhoud aan keramieke kunstbeeldjes

Om je keramische beeldje goed schoon en in goede staat te houden, is er af en toe onderhoud nodig. Er zijn meerdere manieren om je beeldje in goede kwaliteit te houden en er zijn meerdere factoren waar rekening mee gehouden moet worden:

Stof je keramiek regelmatig af

Een van de gemakkelijkste maar effectieve stappen in het onderhouden van keramische kunstwerken is door ze regelmatig af te stoffen. Gebruik een zachte, droge doek of een penseel om voorzichtig stof en vuil te verwijderen. Deze simpele handeling voorkomt ophoping van vuil, wat schade aan je keramische popart kan veroorzaken.

Wees voorzichtig voor je keramiek

Keramiek kan poreus zijn, waardoor het gevoelig is voor vocht. Plaats keramische beelden daarom niet in vochtige plaatsen en voorkom blootstelling aan direct zonlicht. Aangezien deze allebei de kwaliteit van het keramiek kunnen aantasten. Zolang je je keramische beeldje, zoals één van onze Cow Parade beeldjes in de goede omgeving houdt, voorkom je schimmelvorming en behoud je de kwaliteit van je kunstwerk.

Mild reinigen voor vlekken en viezigheid

Vlekken en viezigheid kunnen het uiterlijk van je keramische beeldje verpesten. In dit soort gevallen is een milde reiniging nodig. Maak een zeepoplossing met een mild schoonmaakmiddel en breng het aan met een zachte doek. Voor hardnekkige vlekken kan een zachte tandenborstel worden gebruikt om voorzichtig te schrobben. Vermijd echter agressieve chemicaliën, bleekmiddel of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de afwerking van het keramiek kunnen beschadigen.

Plaatsing van het keramische beeldje

Om je keramische beeldje goed te bewaren en veilig te houden, is de plaatsing van het beeldje ook belangrijk. Plaats je keramische beeldjes van kunstenaars, zoals Jacky Zegers en Niloc Pagen, op een veilige plek, waar ze niet kunnen vallen of omgestoten worden. Bij het opbergen is het belangrijk om ze goed in te pakken om schade te voorkomen. Gebruik beschermende materialen, zoals schuimrubber en bubbelplastic om de meest kwetsbare delen van je keramische beeldje goed te beschermen.

 

Schade aan je keramische beeldje

Ondanks zorgvuldig onderhoud kunnen er problemen ontstaan, zoals kleine barsten en krassen. Dit betekent niet dat het keramische beeldje niet meer te repareren is. Hier zijn enkele oplossingen voor veelvoorkomende problemen:

Barsten of breuken verhelpen:

Als het beeldje uit keramische klei bestaat, kun je overwegen de barsten op te vullen met dezelfde soort klei. Bevochtig de klei en druk deze voorzichtig in de barsten. Gebruik een fijn penseel of een spatel om de klei glad te strijken en te vormen.

Voor barsten in glazuur of geglazuurde keramiek kun je heldere epoxyhars overwegen. Meng de epoxy volgens de instructies en breng het voorzichtig aan op de barsten met een klein penseel. Zorg ervoor dat het goed verspreid is en laat het uitharden volgens de aanwijzingen.

Je kan ook nog kiezen voor een speciale keramische lijm die geschikt is voor het repareren van barsten in de beeldjes van Kunst & Kadootjes. Breng de lijm aan op de barsten en druk de gebroken delen voorzichtig samen. Laat de lijm volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant.

Krassen op je keramische beeldjes:

Als de krassen oppervlakkig zijn en het keramiek geglazuurd is, kun je overwegen om acrylverf te gebruiken die overeenkomt met de kleur van het beeldje. Breng voorzichtig een kleine hoeveelheid verf aan op de krassen en veeg overtollige verf weg met een zachte doek. Laat de verf volledig drogen.

Voor lichte krassen op een gladde afwerking kun je proberen het keramiek te polijsten met een fijne polijstcompound. Breng de compound aan op de krassen en wrijf voorzichtig met een zachte doek in cirkelvormige bewegingen totdat de krassen verminderen.

Voor diepere krassen zijn er speciale keramische krasvullers op de markt. Breng de krasvuller aan volgens de instructies van de fabrikant en veeg overtollig materiaal weg. Laat het goed uitharden voordat je verdere stappen onderneemt.

Geef een reactie

De waardering van www.kunstenkadootjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1873 reviews.